MIKÄ ON AL-ANON

Usein kysyttyä

Me Al-Anon-jäsenet tiedämme omasta kokemuksestamme, miltä tuntuu olla ensimmäistä kertaa ryhmässä. Mielessä on monia kysymyksiä. Tässä useimmin esitettyihin vastauksiakin.

Ketkä käyvät Al-Anon-ryhmissä?

Olemme vaimoja, miehiä, ystäviä, rakastettuja, sisaruksia, lapsia ja vanhempia, joita yhdistää yksi asia: meihin on vaikuttanut läheisen ihmisen juominen.

Miten Al-Anon auttaa?

Al-Anon on vertaistukeen perustuva toipumisohjelma. Ohjelma ja toisten jäsenten ainutlaatuinen, ymmärtävä tuki auttaa meitä parempaan elämään.

Saavatko ulkopuoliset tietää, että käyn Al-Anon-ryhmässä?

Luottamuksellisuus ja nimettömyys muodostavat ohjelmamme perustan. Käytämme vain etu- tai lempinimiä. Al-Anon ei rekisteröi jäseniään millään tavoin. Varjelemme Al-Anonin, Alateenin ja AA:n jäsenten nimettömyyttä.

Onko Al-Anon uskonnollinen yhteisö?

Toipumisohjelmamme on hengellinen, mutta ei uskonnollinen. Kaikkien uskontokuntien jäsenet ovat tervetulleita joukkoomme, samoin uskonnottomat. Al-Anon-ohjelman hengellinen perusajatus on, että itseämme korkeampi voima voi auttaa meitä ratkaisemaan ongelmamme ja saavuttamaan mielenrauhan. Jokainen määrittelee tuon voiman ja oman tapansa uskoa.

Kuka on vastuussa ryhmästä?

Olemme yhteisesti vastuussa ryhmästämme. Vuorottelemme vapaaehtoisesti omien valmiuksiemme mukaan ryhmän eri palvelutehtävissä esim. kahvinkeittäjinä ja palaverin vetäjinä. Ryhmämme toiminta ja hyvä yhteishenki perustuu ohjelmamme 12 perinteeseen.

Paljonko Al-Anonissa käyminen maksaa?

Yhteisössämme ei ole jäsenmaksuja. Palavereissa kiertää lipas, johon panemme rahaa vapaaehtoisesti.

Miten voi mennä Al-Anon-ryhmään?

Ryhmäjäsenyyden ainoa edellytys on, että kärsii läheisen ihmisen juomisesta. Ryhmään voi mennä ilman etukäteisilmoittautumista ryhmän kokoontumisajankohtana. Lähimmän ryhmän kokoontumisajan ja osoitteen löydät nettisivultamme tai voit kysyä ryhmistä Auttavasta puhelimesta (09) 750 200.

Mitä on alkoholismi?

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt alkoholismin sairaudeksi, joka voidaan pysäyttää, mutta ei parantaa. Kaikenlaiset ihmiset voivat alkoholisoitua. Alkoholismista on kyse silloin, kun jokin elämänalue kärsii pahenevasta pakkomielteisestä juomisesta. Alkoholiongelman luonteeseen kuuluu, että sairastunut kieltää ongelmansa lähes viimeiseen saakka.

Miten alkoholismi vaikuttaa läheisiin?

Al-Anonissa ymmärrämme, että alkoholismi kehittyessään sairastuttaa koko perheen tunneilmaston ja on siten koko perheen sairaus. Meihin, jotka rakastamme alkoholistia, hänen sairautensa vaikuttaa eniten. Meistä tulee helposti läheisriippuvaisia. Reagoimme alkoholistin käyttäytymiseen ja yritämme hallita hänen juomistaan. Saatamme olla jatkuvasti jännittyneitä, pelokkaita ja vihaisia, mikä vaikuttaa vääristävästi ajatuksiimme ja käyttäytymiseemme.

Miten läheinen voi auttaa alkoholistia?

Läheinen voi auttaa alkoholistia ja perhettään parhaiten siten, että hakee apua itselleen. On tärkeää saada tietoa ja toisten kokemuksia alkoholismisairaudesta ja sen luonteesta koko perheen sairautena. Ryhmässä opimme suhtautumaan sairauteen ja juovaan läheiseemme rakentavammalla tavalla. Erityisen tärkeää tämä on lastemme kehityksen kannalta. Muutos perheessä saattaa olla myös se hyvä voima, joka saa alkoholistin haluamaan apua itselleen.

Miten voimme auttaa lapsiamme?

Alateen-ohjelma, kirjallisuus, Alateenin ryhmät ja Alateenin chat-ryhmä ovat keinoja, joiden avulla teini-ikäiset voivat saada tietoja alkoholismisairaudesta ja sen vaikutuksista itseensä sekä oppia arvostamaan itseään ja omaa elämäänsä. Lasta voi ohjata näille tiedon lähteille. Lapsen ahdistusta helpottaa paljon, jos joku lapsen läheinen, mielellään toinen vanhemmista, osaa kuunnella ja keskustella hänen kanssaan alkoholismisairaudesta asiallisella tavalla ketään syyttämättä. Ymmärtäessään alkoholismisairautta paremmin, vanhempi ei tiedostamattaan välitä oma tuskaansa lapsen kannettavaksi.

Al-Anon- toimisto

Iso-Heikkiläntie 8, 20200 Turku

Toimisto avoinna ma-ke klo 8-15

Al-Anon Suomi Facebookissa

Al-Anon Suomen virallinen Facebook-sivusto