AL-ANON-LUETTAVAA

Al-Anon-iskulauseet

Iskulauseet ovat sanontoja, joiden tarkoituksena on auttaa vaikeiden tilanteiden yli. Ne saavat meidät luottamaan kykyymme selviytyä.

Kuinka tärkeää tämä on?

"Jos nykyään joudun kuohuttavaan tilanteeseen, kysyn ensimmäiseksi itseltäni, kuinka tärkeää tämä on. Asia ei ehkä olekaan niin tärkeä, että sen takia kannattaisi menettää mielenrauhaansa." (Rohkeutta muuttua, s. 228)

Hiljaa hyvä tulee

"Iskulause hiljaa hyvä tulee kehottaa minua hiljentämään vauhtia ja ottamaan asiat kevyemmin. Tänään hyväksyn itseni ja nautin elämästä ajattelematta sitä, mitä saan aikaan." (Rohkeutta muuttua, s. 93)

Ole avoimella mielellä

"Jos yrität olla avoimella mielellä, tulet saamaan apua. Opit, että hyvin vaikeatakin tilannetta voidaan helpottaa ja suurtakin ahdinkoa lieventää." (Al-Anon/Alateen kokouksen loppusanat)

Ajattele

"Tämä iskulause kehottaa meitä ajattelemaan, ennen kuin automaatin tavoin reagoimme provokaatioihin, pyyntöihin tai vaatimuksiin. Vasta ajateltuamme asiaa rauhassa, osaamme valita parhaan toimintatavan." (Al-Anon toimii - Työkaluja alkoholistien perheille ja ystäville, s. 81)

Kehitys, ei täydellisyys

"Virhe päivässä pitää täydellisyyden tavoitteluni aisoissa. Tänään yritän nauttia ihmisyydestäni." (Toivoa tähän päivään, s. 335)

Tule uudelleen

"Jos tulen aina uudelleen, saan mitä tarvitsen tyhjiä kohtiani täyttämään." (Toivoa tähän päivään, s. 252)

Vain Jumalan armosta

"Elämässäni tapahtuu koko ajan ihmeitä. Minun tulee hyvä olla, kun muistan olla niistä kiitollinen." (Rohkeutta muuttua, s. 282)

Päivä kerrallaan

"Pidän aina mielessäni, että tämä päivä on ainoa mielenkiintoni aihe, ja että teen siitä niin hyvän päivän kuin osaan." (Päivä kerrallaan Al-Anon perheryhmässä, s. 79)

Kuuntele ja opi

"Iskulause Kuuntele ja opi muistuttaa, että kuuntelemalla toisia ihmisiä opimme paljon itsestämme ja elämästä yleensä." (Al-Anon toimii - Työkaluja alkoholistien perheille ja ystäville, s. 107)

Yhdessä teemme sen

"Minun ei enää koskaan tarvitse tehdä mitään yksin." (Toivoa tähän päivään, s. 181)

Pidä asiat yksinkertaisina

"Joskus asiat iskulauseessa Pidä asiat yksinkertaisina voi tarkoittaa itse ohjelmaa." (Toivoa tähän päivään, s. 74)

Ensimmäiset asiat ensin

"Asettamalla ensimmäiset asiat ensin kykenemme tekemään järkeviä ja toteuttamiskelpoisia päätöksiä." (Al-Anon toimii - työkaluja alkoholistien perheille ja ystäville, s. 78)

Alkakoon se minusta

"En enää hyväksy huonoa käytöstä. Aloitan muutoksen itsestäni ja käyttäydyn aina kohteliaasti ja arvokkaasti, olivatpa muut ihmiset kuinka ikäviä tahansa." (Rohkeutta muuttua, s. 267)

Juuri tänään

"Juuri tänään mietin tapoja, joilla voin nauttia elämästä - puutarhasta, uusista harrastuksista tai vierailuista ystävieni luona. Mietin, mille kaikelle voisin nauraa, miten osoittaisin pitäväni jostakin henkilöstä tai miten uudistaisin elämääni. Ehkäpä juuri tänään päätän seistä päälläni nähdäkseni, miellyttääkö uusi näkökulma minua." (Rohkeutta muuttua, s. 274)

Hellitä ja anna Jumalan ohjata

"Hellitämme ja annamme Jumalan ohjata, kun mitään ei ole tehtävissä eikä mikään suju toivomallamme tavalla. Näin stressit, huolet ja kärsimykset vaihtuvat tyyneyteen ja luottamukseen." (Al-Anon toimii - Työkaluja alkoholistien perheille ja ystäville, s. 85)

Elä ja anna elää

"Elä ja anna elää auttaa minua pysymään omalla toipumispalstallani, jolla voin tehdä eniten hyvää, sen sijaan että tuhlaisin aikaani jonkun muun mailla." (Toivoa tähän päivään, s. 70)

Al-Anon-toimisto

Iso-Heikkiläntie 8, 20200 Turku

Toimisto avoinna ma-ke klo 8-15

Al-Anon Suomi Facebookissa

Al-Anon Suomen virallinen Facebook-sivusto