AL-ANON KIRJALLISUUTTA

Rohkeutta muuttua

LUKUNÄYTE KIRJASTA

Esipuhe

Oman elämän eläminen päivä kerrallaan on olennainen osa Al-Anonin toipumisohjelmaa niille, jotka ovat vahingoittuneet sukulaisen tai ystävän alkoholiongelman seurauksena. Tämä kirja, kuten edellinen Päivä kerrallaan Al-Anon-perheryhmässä, on laadittu, jotta pitäytyisimme tähän päivään ja saisimme rohkeutta muuttaa elämässämme sen, minkä voimme.

Vuonna 1988 Al-Anonin maailmanpalvelukokous päätti tuottaa uuden valikoiman päivän tekstejä aiemmin julkaistun lisäksi. Kirjan tarkoitus on esitellä laajasti yhteisömme jäsenten erilaisuutta. Kirjoittajat ovat kaikki Al-Anonin jäseniä. Kirjan sisältämän kollektiivisen viisauden avulla näemme, että voimme olla onnellisia joka päivä, jos keskitymme tosiasioihin ja luovumme eilispäivän taakoista ja huomiseen kohdistuvista peloista.

Koska tämä kokoelma perustuu yksilöiden kertomuksiin, siinä on sukupuolta ja sukulaisuussuhteita koskevia viittauksia. Niistä huolimatta kokoelman ajatukset sopivat hyvinkin erilaisia elämänkohtaloita kokeneille ihmisille.

Tässä kirjassa, kuten edellisessä osassa Päivä kerrallaan Al-Anon-perheryhmässä, mietteitä on vahvistettu lainauksilla. Lainausten tarkoitus ei ole henkilöitten tai kirjojen kiittäminen. Ne on valittu sen perusteella, mitä on sanottu, ei sen takia, kuka on sanonut.

1. tammikuuta

Nyky-yhteiskunnassa tarpeet tyydytetään välittömästi: meillä on pikakahvi, pikakurssi, pikalaina ja pikaruoka. Ei ihme, että monet Al-Anoniin tulevat odottavat pikaratkaisuja kaikkiin ongelmiinsa, jotka ovat tulleet elämisestäalkoholistin rinnalla. Asiat tekee vielä vaikeammaksi se, että alkoholisti on meille läheinen ja rakas.

Toipuminen on prosessi. Yrittäessämme omin avuin selviytyä juomaongelman keskellä koemme monia menetyksiä. Niitä ei voi paikata hetkessä. Kaikkea emme voi lainkaan korjata emmekä hyvittää. Luottamus palautuu hitaasti. Muuttuminen ja vanhojen haavojen paraneminen vie aikansa. Helppoja pikamenetelmiä ei ole.

Ohjelmamme työkalut ja periaatteet - askeleet, perinteet, iskulauseet, kokoukset, kummi- ja palvelutoiminta - opastavat meitä päätösten tekemisessä. Jokaisen elämässä on synkkiä aikoja. Jo pelkkä pyrkimys parempaan tekee meidät onnellisemmiksi ja vahvemmiksi.

Kun emme enää toivo pikaista huojennusta, alamme ymmärtää, että tänään olemme Korkeamman Voimamme tarkoittamassa elämänvaiheessa.

Päivän mietelause

Al-Anonin ohjelma kehottaa elämään päivän kerrallaan. Mitä tahansa ympärilläni tapahtuukin, tänään tiedän edistyväni. Uskon toipuvani. Aika tekee tehtävänsä.

"Jos olen kiireinen ja määräaikojen kahleissa, pysähdyn hetkeksi. Ajattelen vain tätä päivää ja miten sen käytän." 

(Päivä kerrallaan Al-Anon-perheryhmässä)

Al-Anon-toimisto

Iso-Heikkiläntie 8, 20200 Turku

Toimisto avoinna ma-ke klo 8-15

Al-Anon Suomi Facebookissa

Al-Anon Suomen virallinen Facebook-sivusto