Purkillinen huolia

31.05.2023

"Ja niin meidän piti jatkaa elämäämme eteenpäin, kun alkoholi jäi pois jokapäiväisestä arjestamme. Mutta eipä se olekaan niin yksinkertaista minun kohdallani. Olen edelleen varuillani, vanhoja muistoja palaa mieleen ja joistakin asioista emme pysty vielä keskustelemaan, ne ovat liian lähellä ja kipeitä.  "

 Pieniä, osa aika ryttyisiäkin paperilappusia lojuu purkin pohjalla. Se on oma säilöni asioille, joille en juuri sillä hetkellä ole löytänyt ratkaisua.

Osan huolista olin unohtanut kokonaan; mitä teen ystävän kanssa, josta tunsin liukuneeni erilleen? No se asia oli korjaantunut, olimme tavanneet yllättäen elokuvissa ja siitä alkaen olimme pitäneet yhteyttä, harvakseltaan mutta kuitenkin. Vanha ystävyys oli elvytetty.

On huolta raha-asioista, terveydestä, omasta jaksamisesta ja lapsista. Oranssinkeltaisessa lapussa lukee: Sisältöä elämään. Muistan että olin tuntenut itseni yksinäiseksi ja surulliseksi, elämä tuntui pelkältä selviytymiseltä vaikeudesta toiseen. Kaipasin iloa ja rakkautta päiviini.

Olen kantanut huolta läheiseni alkoholin käytöstä ja terveydestä. Unohdun ajatuksiini lappu kädessäni. Miten surullinen olinkaan tuon kirjoittaessani. Olen tuntenut itseni voimattomaksi ja epätoivoiseksi, mikään kokeilemani keino ei ole auttanut. Itkin ja pelkäsin, raivosin ja petyin, kerta toisensa jälkeen. Sitten kirjoitin huoleni paperille, puhuin näin korkeammalle voimalleni. Auta sinä meitä.

Tuohon aikaan en uskonut että apua olisi tulossa. Mutta toivo eli. Ja niin se päivä koitti, läheiseni meni ryhmään. Tätä en tuolla hetkellä tiennyt, mutta siitä alkoi hänen toipumisensa.

Ja niin meidän piti jatkaa elämäämme eteenpäin, kun alkoholi jäi pois jokapäiväisestä arjestamme. Mutta eipä se olekaan niin yksinkertaista minun kohdallani. Olen edelleen varuillani, vanhoja muistoja palaa mieleen ja joistakin asioista emme pysty vielä keskustelemaan, ne ovat liian lähellä ja kipeitä. Minun on niin vaikeaa luottaa. Jos pidän etäisyyttä, ei koske niin kovaa, jos pettymys taas tulee.

Otan uuden lapun ja kirjoitan siihen: Kaipaan läheisyyttä. Kierrän sen rullalle ja laitan varovasti purkkiin. Suljen hellästi kannen ja päätän odottaa. Jonakin päivänä huomaan saaneeni vastauksen.

Minna


Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 5/2023