Otteita Suomen Al-Anonin 70-vuotisjuhlassa Forssassa kuullusta Helenan alustuspuheenvuorosta

31.07.2023

"Epätoivo sen suhteen, että asiat eivät mene minun mieleni mukaan, toi minut Al-Anoniin. Mielenkiintoinen ja kiehtova poikaystäväni ei raitistunut, vaikka rakastin rajattomasti - itseni lähes hengiltä. Ryhmässä kuulin: Hellitä ja anna Jumalan ohjata.  "

Al-Anon oli toiminut Suomessa 24 vuotta vuonna 1976, kun pääsin mukaan ryhmiin ja tähän minulle täydelliseen ohjelmaan. Al-Anon- ryhmiä toimi silloin Suomessa 92 ja Alateen ryhmiä 8. Tänään vuonna 2023 livenä toimivia ryhmiä on 85, nettiryhmiä 3, Alateen ryhmiä ei ole, mutta Alateen ajatusta pidetään yllä kaiken aikaa.

Ensimmäiseksi kotiryhmäkseni muodostui Vuori Al-Anon. Ohjelmasta ymmärsin ensimmäisen askeleen. Se toi elämään vapautta, itsetuntoa, tyyneyttä ja oman arvon ymmärtämistä silloin ja sitä samaa se merkitsee minulle tänäänkin, 47 vuotta myöhemmin. Perinteistä en juuri tiennyt, mutta näin jälkeenpäin ymmärrän, että Vuori Al-Anon viehätti minua siksi, koska siellä noudatettiin tarkasti perinteitä, jopa joskus ehkä aivan äärimmäiseen asti. Perinteet loivat ryhmään selkeät raamit ja aloittelijalle turvallisen olon. Niistä ajoista on moni asia muuttunut. Tietotekniikka on tehnyt yhteydenpidon, informaation jakamisen ja kaiken tiedottamisen helpommaksi. Al-Anon -tiedotteena kotiin postitettu moniste on muuttunut erinomaisesti toimitetuksi ja kauniisti taitelluksi Tietoavaimeksi.

Paljon on muuttunut, mutta vielä enemmän ja vielä paljon tärkeämpää on pysynyt samana: tunnelma, toivo, yhteenkuuluvuus, ohjelma, perinteet. Pääsen samoihin tunnelmiin edelleenkin nykyisen kotiryhmäni, Kello viiden Al-Anonin palaverissa, kuin ensimmäisessä palaverissani kauan sitten. Se edellyttää minulta joka palaverissa avointa mieltä ja oppimiskykyä. Se edellyttää minulta sitä, että olen edelleenkin valmis viemään tätä sanomaa vielä kärsiville läheisille.

Epätoivo sen suhteen, että asiat eivät mene minun mieleni mukaan, toi minut Al-Anoniin. Mielenkiintoinen ja kiehtova poikaystäväni ei raitistunut, vaikka rakastin rajattomasti - itseni lähes hengiltä. Ryhmässä kuulin: Hellitä ja anna Jumalan ohjata.
Elän juuri tällä hetkellä omassa elämässäni minulle poikkeuksellista vaihetta. Poikaystäväni, jonka alkoholismi johdatti minut ryhmään, on ollut jo kymmeniä vuosia AA:n avulla raittiina ja puolisonikin jo yli 40 vuotta. Tänä päivänä hän on vakavasti fyysisesti sairaana. Ohjelman myötä minun on tässäkin tilanteessa pidettävä huoli itsestäni. Nytkään en voi häntä rakastaa terveeksi, vaikka kuinka haluaisin.
Meidän toinen lapsemme, joka nuoruudestaan saakka on käyttänyt päihteitä, oireilee myös fyysisesti. Häntäkään en edes raivoavalla äidin rakkaudellani ole voinut rakastaa raittiiksi enkä nyt myös fyysisesti terveeksi.
Olen luovuttanut tahtoni ja elämäni Korkeammalle voimalle.

Kaikissa toimissani, kaikissa elämäni tilanteissa ohjelma on antanut tyyneyttä, se on antanut toivoa. Se on antanut minulle paljon iloa, myönteistä asennetta elämääni ja kykyä arvostaa itseäni. 


Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 8/2023