Muutos alkaa minusta

01.08.2020

"Parisuhteessa muutos näkyi ensin riitoina, kun vihdoin aloin ottaa omaa elämää haltuuni."

Riita, jälleen riita ja taas riita samasta asiasta. Koska minä opin, että alkoholistin kanssa ei kannata riidellä. Tämä lause tuli heti mieleeni, kun valitsimme yhteisöllemme vuoden teeman maaliskuun palvelukokouksessa. Al-Anon-ohjelman avulla olen saanut opetella asenteen muutosta. Prosessi ei ole ollut kivuton, mutta kuitenkin erittäin antoisa. Al-Anonissa ymmärsin ensimmäisen kerran, että asenteen muutoksella voi olla positiivisia vaikutuksia.

Muutos, mitä se on merkinnyt minun elämässäni? Se on merkinnyt henkistä kasvua, suvaitsevaisuutta ja omanarvon tunnetta, kykyä kuunnella ja ottaa apua vastaan. Parisuhteessa muutos näkyi ensin riitoina, kun vihdoin aloin ottaa omaa elämää haltuuni. Pikku hiljaa kumppani on hyväksynyt muutoksen, joka minussa on tapahtunut, kiitos Al-Anonin. Olen tällainen kuin olen ja se on hyväksyttävä hyvässä ja pahassa.

Kasvukipuja, niitä on vielä edelleen vuosien jälkeenkin, mutta vertaisiltani olen saanut tuen ja turvan muutoksen tekemiseen. Matka on kuitenkin vasta alussa ja valmiiksi en todennäköisesti koskaan tule. Riittää, että voin paremmin ja parisuhde myös. Ohjelmamme on antanut minulle työkalut käyttöön, miksi en niitä käyttäisi. Luen kirjallisuuttamme, käyn kokouksissa, pidän yhteyttä Al-Anon-ystäviin ja vien Al-Anon-sanomaa vielä kärsiville läheisille. Kaikki tämä auttaa minua muutosprosessissa.

Muutos alkaa minusta, ei kenestäkään muusta.

Kiitollinen jäsenToipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 08/2020