Kun maailma romahti

03.03.2024

"Mikä ongelmasi lieneekin, joukossamme on sellaisia, jotka ovat kokeneet samaa. Jos yrität olla avoimella mielellä, tulet saamaan apua. Opit, että hyvin vaikeatakin tilannetta voidaan helpottaa ja suurtakin ahdinkoa lieventää "

Kun menin ensimmäiseen Al-Anon-kokoukseen, tunsin oloni epätoivoiseksi ja murtuneeksi. Toivoin ohjausta tai valistusta ja tarvitsin todella varmuuden siitä, etten ole tulossa hulluksi. Olin todella sotkeutunut aikuisen poikani ja hänen nuoren perheensä elämään. Minusta tuntui kuin maa olisi romahtanut jalkojeni alta, kun hän saavutti pohjan sairautensa suhteen ja hän pakeni avioliittoaan ja poikavauvaansa. En ymmärtänyt mitään, ja halusin epätoivoisesti auttaa "korjaamaan" tilanteen.

Tiesin, että vain joku, joka oli kokenut jotain todella lähellä sitä, mitä käyn läpi, voi auttaa minua ymmärtämään itseäni ja ymmärtämään, mitä minulle ja rakkailleni tapahtui. Minua tervehdittiin niin lämpimästi tuossa ensimmäisessä tapaamisessa, että tunsin heti kuuluvani joukkoon.

Koska olin uusi tulokas, jäsenet tekivät siitä ensimmäisen askeleen kokouksen ja kertoivat, mitkä asiat heidät oli tuonut Al-Anoniin ja kuinka kauan he olivat olleet ryhmässä. Olin järkyttynyt kuullessani, että jotkut olivat osallistuneet vuosikymmeniä. Eräs herrasmies kertoi osallistuneensa 30 vuoden ajan, ja kokoukset olivat auttaneet häntä löytämään onnea ja tyytyväisyyttä elämäänsä, vaikka hänen puolisonsa edelleen joi.

Kun kerroin omasta kivustani poikani sairauden takia, minulle kerrottiin, että en ole aiheuttanut sitä, en voinut hallita sitä, enkä varmastikaan pystynyt parantamaan sitä. Kokouksen lopuksi puheenjohtaja katsoi minua ja sanoi kokouksen loppusanat kokonaan muistista. Nämä rivit olivat erityisen osuvia: "Muutama sana sinulle, joka olet ollut kanssamme vasta vähän aikaa. Mikä ongelmasi lieneekin, joukossamme on sellaisia, jotka ovat kokeneet samaa. Jos yrität olla avoimella mielellä, tulet saamaan apua. Opit, että hyvin vaikeatakin tilannetta voidaan helpottaa ja suurtakin ahdinkoa lieventää." Se oli uskomaton tunne.

Kokouksen jälkeen jäsenet ehdottivat Al-Anon-kirjallisuutta, ja ostin kaksi kirjaa, joissa oli päivän tekstejä, ja otin ne heti käyttöön. Kävin muutamassa muussa kokouksessa alueellani ja lopulta päädyin sellaiseen, joka sopi parhaiten kotiryhmäkseni. Al-Anonissa tunnen todella, että minut on toivotettu tervetulleeksi "kotiin".

By Mary S., Indiana

The Forum, Elokuu 2023

Alkuperäinen teksti on julkaistu The Forum -lehdessä. Käännös on julkaistu The Forum -lehden ja Al-Anon-perheryhmien päätoimiston luvalla.


Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 03/2024