Ihana ihminen, mutta alkoholisti

01.05.2023

"Käsite läheisriippuvuus tuli tutuksi ja aika lailla on tullut käsiteltyä AL-Anon-ryhmissä kyseistä riippuvuutta. Olen oppinut, että en voi elää toisen elämää. "

Hei, olen Matti, alkoholistin puoliso ja läheisriippuvainen. Vuodesta 2015 lähtien olen käynyt Al-Anon-ryhmissä tarpeen mukaan. Pieni ajanjakso oli, kun en käynyt lainkaan ja tämä teki hallaa omalle hyvinvoinnilleni. Romahdus tuli viime vuoden keväällä huhtikuussa. Alkoholistipuoliso oli päihdekuntoutuksessa Rehabissa ja minä luonnollisesti kotona lastemme kanssa. Onneksi löysin Al-Anonin nettiryhmän, koska täällä Uudessakaupungissa ei ollut ryhmää. Toipumisen edetessä aloin miettiä Al-Anonin elvyttämistä tänne Uuteenkaupunkiin. Ja juhannusviikolla torstaina oli ensimmäinen ryhmä.

Kaikkea on kuitenkin tätä ennen tapahtunut. Puolison rattijuopumus vuonna 2015. Pari kuukautta tästä eteenpäin olimme Kankaanpään A-kodilla perheemme kanssa kuntoutuksessa. Alkoi puolison päihdekuntoutus, mutta samalla myös minultakin tivattiin alkoholin käyttöäni. Kyllä, käytän alkoholia kohtuudella. Tästä sai sen kuvan, että läheinen leimataan myös alkoholistiksi. Todistelin ja vakuuttelin, että en ole alkoholisti. Minua opastettiin menemään ryhmiin ja miettimään, mihin minä läheisenä menen. Al-Anonin tiedote löytyi, siis sinne! A-kodilta päästyämme puolison raittius kesti ainakin kaksi vuotta. Itse kipuilin, hermoilin, huusin naapureille, jotka joivat ulkona. Tämä vain sen takia, että olin läheisriippuvainen, jota en itse vielä tiedostanut eli suojelin meitä. Retkahduksen tultua tuli myös kulissien ylläpitäminen sekä sosiaalitoimen asiakkuus, katkot ja puolison kuntoutukseen lähtö Rehabbiin, jossa myös läheisille on oma kuntoutusjakso. Eli viime vuonna 2022 käsite läheisriippuvuus tuli tutuksi ja aika lailla on tullut käsiteltyä Al-Anon-ryhmissä kyseistä riippuvuutta. Olen oppinut, että en voi elää toisen elämää. Hyvää kevättä ja tulevaa kesää. Nähdään varmasti ainakin Al-Anonin 70-vuotistilaisuudessa.

Terveisin Matti


Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 5/2023