Al-Anon-ohjelma parisuhteen pelastaja

01.06.2020

"Ymmärsin kuinka epätoivoisesti olin toiminut ja myös mahdollistanut mieheni alkoholin ja lääkkeiden käytön."

Hei, olen Minna-Kaisa ja rakastuin alkoholistiin, niin kuin varmaan moni meistä.

Olin ollut aikaisemmin alkoholistin kanssa avioliitossa ja minulla oli 4 lasta. Olin tehnyt kaikkeni saadakseni silloisen mieheni raitistumaan, valehtelin, piilottelin rahaa, saadakseni perheelle ruokaa, uskottelin itselleni ja muille ihmisille, että kaikki oli hyvin. Välttelin myös ihmisiä etten joutuisi muita kohtaamaan. Sairastuin vahvuuteen, uskoin hoitavani kaiken.

Sain tutustua Al-Anon ohjelmaan silloisen anoppini kautta. En tosin päässyt ohjelmaan sisälle, omavoimaisuuteni takia. Monien vaiheiden kautta erosin lasteni isästä ja jatkoin matkaa lasteni kanssa. Kunnes tapasin nykyisen mieheni. Opin tuntemaan hänet raittiina alkoholistina, mutta rakastuin tulisesti hänen ratkettua juomaan. Hoivaviettini heräsi voimakkaana esiin, eihän hän voi jäädä tuollaiseksi, kun rakastan häntä niin paljon. Tosissani uskoin näin.

Elämämme oli vuoristorataa, alkoholi ja lääkkeet sekä petetyt lupaukset värittivät elämäämme. Poliisit antoivat lisämausteen. Tein kaikki mahdolliset virheet uudestaan, vaikka minulla oli tietoa alkoholismista ja Al-Anonista. Ystäväni, joka oli Al-Anon-ryhmän jäsen, kysyi useasti "tulisitko Minna-Kaisa ryhmään". Mutta minä olin kaiken hoitaja ja taitaja, minä hoidan tämän, miten väärässä olinkaan.

Vihdoin ymmärsin luovuttaa ja pyytää apua, pääsin ryhmään. Ensimmäiset ryhmäkerrat huusin tuskaani, kunnes koitti se päivä, jolloin pystyin puhumaan itsestäni. Sain lohtua ja vertaistukea ryhmäläisiltä. Sain viisautta kuuntelemalla, ymmärrystä etten voi muuttaa muuta kuin itseäni, tyyneyttä hyväksyä asiat sellaisinaan kuin ne on ja rohkeutta katsoa eteenpäin. Ymmärsin kuinka epätoivoisesti olin toiminut ja myös mahdollistanut mieheni alkoholin ja lääkkeiden käytön.

Nyt katsoessani yli 20 vuoden taakse kulkemaani matkaa, en varmaan koskaan olisi selviytynyt elämässä ilman Al-Anon-ohjelmaa ja kaikkia rakkaita ystäviä sekä kummiani, joka aina jaksoi kuunnella ja kannustaa. Monta iloa ja surua on käyty läpi, tuki on aina ollut lähellä. Olen saanut itkeä, raivota, nauraa ja halata sekä vapaasti näyttää tunteeni. Rakastan edelleen alkoholistiani tulisesti. Olemme saaneet elää nyt raittiudessa jo kohta 14 vuotta.

Olen kiitollinen Al-Anon-ohjelmalle ja AA:lle. Elämä ei ole ongelmatonta, mutta Al-Anon-ohjelmaa noudattaen paljon, paljon laadukkaampaa.

Onnellisena Minna-Kaisa


Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 6-7/2020