Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

TOIMISTO SULJETTU 1.-28.7.2020. Tänä aikana tehdyt tilaukset toimitetaan 29.7.2020 alkaen

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

Asiointi toimistossa toistaiseksi vain puhelimella ja sähköpostilla. Jos haluat käydä toimistolla ilmoittele asiasta etukäteen.

( **@**Osa sähköposti-palveluista tai -ohjelmista voi tulkita Al-Anonilta saapuneen sähköpostin roskapostiksi. Muistathan siis tarkistaa myös roskapostikansiosi.)

 

 

 

 

Al-Anon – se tärkein ja universaalein kieli juuri tänään

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 03/2020

Kummun päälle rakennettu kivikirkko nousee ylväänä kohti sinistä taivasta. Kirkko on kuin pikkukylän keskus. Ympärillä on vaaleita omakotitaloja, joiden pihoilla kukkivat värikkäät kukat ja kasvit. Lämpötila huitelee yli 30 asteessa. Mietin pitkään, viettäisinkö toiseksi viimeisen lomapäiväni täällä Uudessa-Seelannissa rannalla. Mutta päätinkin tehdä jotain ihan muuta.

Siksi tulin kirkolle. Tänään se on paikallisen Al-Anon - tapaamisen keskus. Ihmiset harppovat parkkipaikalta kohti seurakuntasalia. Kaikilla on kainalossaan tutunnäköinen sininen kirja: ”How Al-Anon works for families and friends of alcoholics”. Suomeksi sama kirja on ”Al-Anon toimii – työkaluja alkoholistien perheille ja ystäville”. Joku kantaa toista tutunoloista kirjaa, jonka nimen näen myöhemmin. Se on ”Courage to change” eli Rohkeutta muuttua - kirja.

Ison salin keskellä on tuoliympyrä. Ihailen lattialle levitettyä kangasta, jossa on Al-Anonin iskulauseita englanniksi:

”Yhdessä voimme tehdä sen.”

”Ensimmäiset asiat ensimmäisinä.”

”Kuuntele ja opi.”

 Seinällä on myös tuttuja julisteita 12-askeleesta. Luemme askeleet ääneen. Meitä onkin sopivasti 12 ihmistä huoneessa, joten jokainen saa luettavaksi omansa.

Juuri tänään. Se on tämänkertaisen ryhmän teema. Sininen kirja muistuttaa tärkeistä oivalluksista.

Juuri tänään en pelkää mitään.

Juuri tänään elän vain tätä päivää, enkä käy käsiksi kaikkiin ongelmiini.

Juuri tänään olen onnellinen. Abraham Lincoln on sanonut:” Useimmat ihmiset ovat juuri niin onnellisia kuin he päättävät olla.”

Kyllä. Olemme jokainen vastuussa käytöksestämme. Sen olen oppinut Al-Anonissa. Kaikki lähtee meistä itsestämme

Vaikka olen käynyt ryhmissä aiemminkin, on pakko myöntää, että minua jännitti tämänkertainen ryhmä. Kun luen tekstejä englanniksi ja kerron itsestäni, suuni kuivaa ja sanat melkein tarttuvat kurkkuuni. Jossain kohti tipahtaa muutama kyynelkin. Entinen minäni olisi nolostunut ja kontrolloinut tilannetta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Nyt hörppään vesilasista ja otan vastaan nenäliinan. ”Uskallan nauttia kaikesta kauniista ja olla ystävällinen. Uskon, että muutkin ovat ystävällisiä minulle.”

Ryhmän jälkeen jään teelle vanhaan kirkkosaliin.  Paikalliset kyselevät innokkaasti Suomesta:

”Onko teillä siellä Suomessa myös Al-Anon?”

”Millä kielellä ryhmät toimivat?”

”Miten te pärjäätte siellä pakkasessa?”

On niin ihmeellistä istua tässä iltapäivän polttavassa auringossa uusien tuttavien kanssa. Mieleni on täysin rentoutunut enkä voi enää kuin ihmetellä, miksi jännitin niin paljon tänne tulemista tai puhumista vieraalla kielellä. Olenhan matkustanut kokonaan toiselle puolelle maapalloa. Ja ryhmässähän voi halutessaan istua hiljaa ja kuunnella. Al-Anonin kieli on universaali. Sillä kielellä on helppo kommunikoida, olimmepa missä päin maailmaa ja missä Al-Anon-ryhmässä tahansa.

Minni