Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

( **@**Osa sähköpostipalveluista tai -ohjelmista voi tulkita Al-Anonilta saapuneen sähköpostin roskapostiksi. Muistathan siis tarkistaa myös roskapostikansiosi. )

 

 

 

 

Aika kultaa muistot

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 04/2019

Elin seitsemän vuotta alkoholistin rinnalla. En ymmärtänyt mieheni olevan sairas. Koetin raitistaa häntä rakkaudella. Se ei toiminut. Yritin tehdä meistä onnellisia: saimme kaksi tervettä tyttölasta, ostin harrastusvälineitä, vaatteita ja lahjoja, käytin omaisuuden lomamatkoihin ja ulkona syömisiin, hankimme kaksi autoa, veneen, kitaran, omakotitalon jne. Mikään ei auttanut. Emme olleet onnellisia. Olimme kuin kaksi murkkuikäistä teiniä taistelutantereella. Kumpi voitti?

Juominen jatkui ja minä olin onneton ja samalla minusta tuli järjetön. Alkoholisti joi ja minä käyttäydyin kuin hullu. Huusin, itkin, raivosin. Vetosin alkoholistin tunteisiin, uhkailin avioerolla. Kaadoin juomia viemäriin ja piilotin pulloja.

Joskus intouduin puhumaan järkeä: samalla kuitenkin syyllistin, kiristin, moitin ja mollasin alkoholistia vastuuttomuudesta. En kunnioittanut alkoholistia. Rankaisin häntä yhä uudelleen.

Ajoin juovan miehen pois kotoa. Tein niin joka ikinen kerta. En osannut irrottautua rakkaudella enkä asettaa suhteessa rajoja saatikka pitää itsestäni huolta. Minun elämäni kulki juovan mieheni taskussa. Kun mies oli selvänä olin edelleen järjetön. Mies yritti raitistua ja oli juomatta puoli vuotta. Epäilin häntä koko tämän ajan. En kannustanut enkä luottanut häneen. Mies ratkesi ja joi kaksin käsin suhteemme loppuajan. Kun mies oli humalassa käyttäydyin hullusti ja lopulta olin täysin loppu ja epätoivoinen.

Otin avioeron. Otin uuden miehen. Olin onnellinen, mutta en ollut tervejärkinen. Olin kadottanut itseni enkä osannut elää normaalissa parisuhteessa. Lähdin etsimään tukea Al-Anonista. Sitä olen totisesti saanut.

Mieheni ja minä ollaan oltu yhdessä yli kymmenen vuotta. Tämä ei olisi totta ilman Al-Anonia. Aika kultaa muistot, mutta välillä on hyvä pysähtyä miettimään mistä lähdin liikkeelle.

Melkoinen muutos on minussa tapahtunut. Ilman Al-Anonia olisin sössinyt kaikki parisuhteeni ennemmin tai myöhemmin. En totisesti voi syyttää alkoholistia ensimmäisen avioliittoni kariutumisesta. Voin vain katsoa peiliin ja todeta, että tämäkin onnettomuus oli hyväksi minulle.

Harmi, että alkoholistin matka kulki lopulta rajan toiselle puolelle oman käden kautta. En ehtinyt hyvittää häntä hänen eläessään.

Tänä päivänä olen onnellinen ja elän tasa-arvoisessa parisuhteessa. Olen vastuussa omasta elämästäni ja mielenterveydestäni. Al-Anonissa pysyn oikealla tiellä.

-Nina