Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

 

 

 

Alustus Siilinjärven kesäpäivillä teemapalaverissa

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 10/2018

Sain aiheeksi pitää palaverin vuoden teemasta: Tyyni olo on ilo. Lähdin pohtimaan aihetta vastaparin kautta. Mikä on tyyneyden vastakohta? Onko se pelkoa, ahdistusta, vihaisuutta, levottomuutta, vai tätä kaikkea?

Tullessani Al-Anoniin en ollut tyyneydestä kuullutkaan saati, että olisin ollut tyyni. Elämäni oli kaaoksessa, avioeron ja kulissien romahtamisen takia. Paniikki ja hermostuneisuus oli fyysistä ja psyykkistä. Olin peloissani ja ahdistunut. Erilaiset pelot jylläsivät aamuyön tunteina elämääni. Miten selviän yksin! Miten lapset selviävät, mitä meille käy?

Pikkuhiljaa sain elämäni järjestykseen ja toivo, luottamus ja tyyneys alkoivat tulla elämääni. Aluksi toki pieninä välähdyksinä, myöhemmin jo pidemmäksi aikaa. Kiitos kuuluu Al-Anon yhteisölle, sillä kävin palavereissa säännöllisesti. Otin palvelutehtä- viä ja kuuntelin muiden kokemuksia, joista usein löysin itseni ja oman elämäntilanteeni.

Aloittaessani uuden parisuhteen pääsin todella kiinni itseeni, luonteeseeni ja käytökseeni. Tyyneys oli taas aika-ajoin hukassa. Hyvinkin pienet asiat voivat aiheuttaa riidan tai kinastelun ja niihin ajautuu aivan liian helposti.

Nyt taaksepäin katsoessani tällä kertaa oli kyse luottamuksesta niin itseeni kuin puolisoani kohtaan. Heikko itsetuntoni, miellyttämisen tarve ja halu kontrolloida asioita aiheuttivat jatkuvaa provosoitumista ja mielensä pahoittamista. Toinen haaste on oikeassa olemisen tarve, joka meiltä molemmilta löytyy kinastelun takaa. Taistelua vallasta ja oikeassa olemisesta.

Vähitellen tyyneys on taas palannut elä- määni pieninä palasina. Olen oppinut pohtimaan, annanko tämän asian pilata päiväni. Kuinka tärkeää tämä on? Tunnistan tunnetilan ja asiat, joista aiheutuu minulle suuttumusta ja mielipahaa. Hetkittäin voin jo itse päättää, annanko tunteilleni vallan, pahoitanko mieleni. Kyse on ollut myös hellittämisen opettelusta luottamuksen ohella.

Voin itse päättää, onko tyyni olo iloni. Minulla on Al Anonin vertaistuki ja työkalut ja korkein voima apunani.

 

Mielensä pahoittaja Etelä-Suomesta