Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

 

 

 

Tyyni olo on ilo

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 06/2018

Al-Anonin palvelukokous valitsi maaliskuussa vuoden teeman, se on "Tyyni olo on ilo".

Minulle tyyneys on lahja, jonka olen saanut työskenneltyäni Al-Anonissa oman kotiryhmäni tukemana. Henkinen kasvu tapahtuu hitaasti, mutta on ryhmässä helpompaa kuin yksin.

Elämä juovan alkoholistin kanssa oli melkoista tunteiden vuoristorataa. Saman päivän aikana saattoivat vaihdella riemukkaat ilon hetket sekä pelko, huoli ja pettymys. Ja monta muuta tunnetta. Muistan, kun lasteni ollessa pieniä, joku neuvoi minua huolestumaan silloin, kun lapset leikkivät hiljaa. Vähän sama oli alkoholistin kanssa - niinä hetkinä, kun oli tyyntä ja hiljaista, alkoi jo pelätä seuraavaa käännettä: ylös vai alaspäin, eteen vai taakse?

Tyyneys ei lopulta koskaan ulottunut sisälleni saakka, tiesin koko ajan, että niin tyyntä ei koskaan tulisi, etteikö se jo seuraavassa hetkessä särkyisi. Oli helpompaa olla varuillaan koko ajan kuin joutua pettymään.

Monet niistä murheista, jotka kohtasin alkoholistin rinnalla kulkiessani olivat sellaisia, joita minä en ollut aiheuttanut, ja joille en voinut mitään. Silloin tuntui tarpeelliselta ja turvalliselta pitää kaikki langat käsissään. Ei voinut hellittää, vaan jatkuvasti piti pelätä pahinta. Nyt tuntuu ihan hullulta, että olen joskus kantanut murhetta asioista, jotka eivät kuulu minulle ja joille en voi mitään.

Ensimmäinen asia, jonka Al-Anonissa opin, oli tyyneysrukous: "Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa... " En voi muuttaa alkoholistia enkä hänen juomistaan. Pahimpina hetkinä toistelin itselleni "Jumala suokoon... Jumala suokoon... Jumala suokoon...". Mutta tyyneysrukous jatkuu: "... rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin" - ainoa asia, jonka voin muuttaa, on minä itse.

Al-Anonissa olen saanut tukea itseni muuttamiseen, ja askeleet ovat tähän loistava työkalu. Kasvuakin olen huomannut tapahtuneen. Viisaus erottaa toisistaan asiat, joita voin muuttaa ja ne, joita en voi muuttaa, on lisääntynyt.

Olen löytänyt elämääni tyyneyttä pohtimalla kahtatoista askelta, käymällä säännöllisesti Al-Anon ryhmässä ja muistamalla Tyyneysrukouksen neuvon. Tyyni olo tuntuu mukavalta - voin nauttia elämästäni ja olla iloinen silloin, kun asiat ovat hyvin. Tyyni olo on ilo.

Kupittaankadun Eeva