Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

 

 

 

Nyt ja tässä - kiinni elämässä

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 03/2018

 

Ohjelmassamme on iskulause "päivä kerrallaan". Ennen Al-Anonia minun elämäni oli supistunut todella pieneksi. Elämänpiiriini sopi vain työ, lapset, käpertyminen kotiin neljän seinän sisään, juovan alkoholistin haukkuminen ja raitistamisen yritykset. Murehdin menneitä, mutta ennen kaikkea pelkäsin tulevaa. Olin ottanut vastuun kaikesta, sillä ajatuksella, että silloin alkoholistilla olisi helpompaa eikä hänen tarvitsisi juoda. En ymmärtänyt, että tällä tavalla mahdollistin alkoholistille "turvallisen" juomisen. Hänen ei tarvinnut ottaa mitään vastuuta mistään. En uskaltanut enkä voinut suunnitella elämää.


Kun pääsin Al-Anoniin oli minulle todella vaikeaa toteuttaa tuota päivä kerrallaan elämäntapaa. Ajattelin, että silloinhan ei voi varautua tulevaan, jos ja kun kuitenkin tapahtuu jotain pahaa. Tulevaisuuden pelko oli iso "mörkö" ajatusmaailmassani. Kun olin käynyt ryhmässä vuosia, huomasin, kuinka turhia nuo pelot olivat olleet. Elämä ei aina mene niin kuin on suunnitellut ja vastoinkäymisiä tuli, mutta ne eivät enää olleet katastrofaalisia, koska niihin oppi suhtautumaan realistisesti. Olin vihainen, en alkoholistille, vaan itselleni. Huomasin, kuinka turhaan olin kuluttanut voimia ihan turhiin asioihin, jotka eivät koskaan tapahtuneet tai olivat ratkaistavissa silloin, kun niiden aika oli.


Samoin luulin, että tuo päivä kerrallaan tarkoittaa, että suunnitelmia ei voi tehdä etukäteen elämässä. Tänään ymmärrän, että suunnitelmia voi ja saa tehdä, mutta on eri asia elää päivä kerrallaan. Minulle se ei ole suorittamista, vaan elämistä, nauttimista, muistamista, joskus erimielisyyttä alkoholistin kanssa, mutta vain päivä kerrallaan. Olen oppinut myös sen, että suunnitelmiin voi tulla muutoksia hyvinkin lyhyellä ajalla, jopa puolessa tunnissa. Joskus muutoksiin suhtautuu olan kohautuksella, joskus haluaa niihin perusteluja, joskus voin sanoa: "Kiitos, mutta ei kiitos".


Tänään voin iloita pienistä asioista kuten ihanasta talvesta, jollainen nyt on ollut pakkasineen ja lumineen. En murehdi mennyttä enkä pelkää tulevaa (mutta suunnittelen sitä), elän tätä päivää ja kiinni elämässä tiukasti.

 

Terttu