Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

 

 

 

Miten kohtelen itseäni

Toipumiskertomus on poimittu lehdestä: Tietoavain 03/2018

 

Olen kamppailut alkoholistisissa tai muuten huonoissa suhteissa monta vuotta. On mennyt kauan aikaa ymmärtää missä on vika, kun asiat menevät aina pieleen. Minussa asuvat hoivaaja, hallitsija, kontrolloija, mutta myös alistuja. En osaa laittaa rajoja muille ihmisille. Minut on helppo tempaista mukaansa monenlaisiin tilanteisiin. Joskus tuntuu, että olen kuin ajopuu virran vietävänä.

Vedän puoleeni vahvoja ihmisiä, jotka alkavat pyörittää elämääni. Ennen en osannut sanoa ei, vaikka minua väsyttäisi tai haluaisin olla yksin. Nyt opettelen sitä Al-Anonin avulla. Olen ymmärtänyt, että minulla ei ole mitään menetettävää, voin olla sellainen kuin haluan ja minun ei tarvitse miellyttää ketään sen takia, että hän jäisi rinnalleni.

Oman sairauteni ja läheisriippuvuuteni takia Al-Anonin ohjelmakin tuntuu monesti vaikealta. En osaa erottaa milloin toiminnassani on kyse toisen kontrolloinnista ja milloin terveestä rajojen asettamisesta. Usein kun olen halunnut asettaa rajat, olenkin seuraavassa hetkessä perääntynyt ja ajatellut, että yritänkö sittenkin hallita toista.

Al-Anonissa kehotetaan olemaan sietämättä huonoa käytöstä ja toisaalta ymmärtämään alkoholismia sairautena. Olen mestari ymmärtämään ja selittämään toisen huonoa käytöstä ja annan kaiken anteeksi nopeasti. Näin huono kohtelu on voinut jatkua ja olen luullut tekeväni oikein, kun syytän itseäni toisen teoista. Olen jopa antanut vihani kääntyä itseäni vastaan, jotta minun ei tarvitse kohdata sitä tosiasiaa, että olen huonossa parisuhteessa ja minua kohdellaan väärin.

Sain psykologiltani hyvä neuvon: minun pitää aina olla 100% omalla puolellani. Tämäkin on usein vääristynyt päässäni, koska olen ajatellut, että ehkä olenkin väärässä ja minun täytyy myöntää se. Oman hyvin voinnin asettamien etusijalle ei kuitenkaan koskaan ole väärin. Koitan opetella sitäkin.

Joskus heikkona hetkenä tuntuu, että omanarvontuntoni on olematon. Olen kuin tyhjä kuori. Ulkoapäin katsottuna asiani ovat hyvin, mutta välillä minut valtaa suuri arvottomuuden tunne: en ole mitään, ihan sama mitä minulle tapahtuu. Osittain tämä johtuu siitä, että lähelläni on ihmisiä, jotka moittivat minua. Ex-mieheni totesi vastikään, että hänellä ei ole enää minkäänlaista arvostusta minun suhteeni. Miksi edes pidän yhteyttä ihmisiin, jotka puhuvat minulle näin, se ei ole hyväksi minulle. Minun täytyy asettaa rajat hänellekin ja lopettaa yhteydenpito, joka ei johda mihinkään.

Minun on parempi olla turvallisten ja minua arvostavien ihmisten seurassa. Heitä löydän Al-Anonista. En voi myöskään perustaa itsetuntoani pelkästään ulkoisten asioiden varaan. Minun pitää oppia uskomaan omaan arvokkuuteeni syvällä sisimmässäni niin, että kukaan ulkopuolinen ei voi kyseenalaistaa sitä. Tähänkin saan apua Al-Anonin ohjelmasta ja ryhmän lämpimästä hyväksynnästä.

 

Tuulikki