Etusivulle | Sivukartta | Tekstikoko Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä | Haku 

Al-Anon-toimisto
Iso-Heikkiläntie 8
20200 Turku

Toimiston sijainti kartalla

Puh. 050 341 9406

Toimisto avoinna

ma-ke klo 8-15

**@**

( **@**Osa sähköposti-palveluista tai -ohjelmista voi tulkita Al-Anonilta saapuneen sähköpostin roskapostiksi. Muistathan siis tarkistaa myös roskapostikansiosi.)

 

 

 

 

Vanliga frågor

Vi Al-Anon-medlemmar vet av egen erfarenhet hur det känns att komma till ett möte första gången. Man har många frågor som man vill ha svar på och här är svaren på några av de vanligaste.
Vem går på Al-Anon-gruppens möten?
Gruppen består av hustrur, män, vänner, pojk- och flickvänner, syskon, barn och föräldrar, som förenas av att de påverkas av en närstående persons drickande.

På vilket sätt kan Al-Anon hjälpa mig?
Al-Anon är ett program för tillfrisknande som baserar sig på självhjälp. Programmet och andra medlemmars unika och förstående stöd hjälper oss till ett bättre liv.

Får utomstående veta att jag går på Al-Anon-möten?
Anonymitet och förtroende är grunden för vårt program. Vi använder enbart förnamn och smeknamn. Medlemmarna registreras inte. Vi skyddar Al-Anon-, Alateen- och AA-medlemmarnas anonymitet.

Är Al-Anon en religiös gemenskap?
Vårt program vilar på en andlig grund, men den är inte religiös. Medlemmar av olika trossamfund och personer utan religiös övertygelse är alla lika välkomna.
Den andliga grundtanken i Al-Anons program är att en makt större än vi själva kan hjälpa oss att lösa våra problem och nå sinnesfrid. Var och en bestämmer själv vilken denna högre makt är och på vilket sätt man vill tro.

Vem ansvarar för gruppen?
Vi har alla samma ansvar för gruppen. Vi turas frivilligt och enligt egen förmåga om med uppgifter inom gruppen, som att koka kaffe och inleda mötet.
Gruppens verksamhet och goda anda vilar på programmets tolv traditioner.

Vad kostar det att gå i Al-Anon?
Al-Anon har inga medlemsavgifter. Det cirkulerar en börs på mötena och i den kan den som vill lägga sitt frivilliga bidrag.

Hur kan jag gå med i en Al-Anon-gruppp?
Det enda som behövs för att gå med i en grupp är att man påverkas av en annan persons drickande. Man kan gå på ett gruppmöte när som helst utan att förhandsanmäla sig. Gruppkataloger med mötestider och adresser finns på våra webbsidor, eller så kan man ringa till Auttava puhelin (AA:s jourtelefon) tfn (09) 750 200.

Vad är alkoholism?
Världshälsoorganisationen WHO har definierat alkoholism som en sjukdom som man kan hejda men inte bota. Vem som helst kan bli alkoholiserad. Det är fråga om alkoholism när någon sektor av en persons liv blir lidande av hans eller hennes tvångsmässiga drickande. Till alkoholismens särdrag hör att den insjuknade förnekar sitt problem.

Hur påverkas de närstående av alkoholism?
I Al-Anon lär vi oss förstå att alkoholismen påverkar hela familjen känslomässigt och att den således medför att hela familjen insjuknar. Den som älskar alkoholisten påverkas mest av dennes sjukdom. Vi reagerar på alkoholistens beteende och försöker kontrollera drickandet. Det kan hända att vi ständigt är spända, rädda och arga och detta påverkar och förvränger våra tankar och vårt beteende.

Hur kan en närstående hjälpa alkoholisten?
En anhörig hjälper alkoholisten och sin familj bäst genom att söka hjälp åt sig själv. Det är viktigt att man får kunskap om och får ta del av andras erfarenheter av alkoholism och hur sjukdomen påverkar familjen. I gruppen lär vi oss förhålla oss till alkoholisten och sjukdomen på ett mer konstruktivt sätt. Detta är speciellt betydelsefullt med tanke på våra barns utveckling. En förändrad inställning i familjen kan också leda till att alkoholisten söker hjälp.

Hur kan vi hjälpa våra barn?
Alateen-programmet, litteratur och webbsidor kan erbjuda hjälp för tonåringar som vill veta mer om alkoholism och hur sjukdomen påverkat dem. Dessa källor kan också förbättra deras självkännedom och lära dem att värdesätta sig själva och sitt eget liv. Man kan informera och visa barnen till de här källorna.
Barn kan få hjälp för sin ångest om någon närstående, helst en förälder, kan lyssna och diskutera med honom eller henne om alkoholismen som sjukdom på ett sakligt sätt, utan att anklaga någon. Den förälder som förstår alkoholismens sjukdomskaraktär, överför inte omedvetet sin smärta till barnen. Så här fungerar Al-Anon.